Kirurgi

Tandkirurgi bliver en vigtig del af behandlingen, når der opstår problemer med visdomstænder, fraktur af tænder, rodspidsbetændelser.
Visdomstænder: Hos mange mennesker er der for lidt plads bagtil i kæberne til, at visdomtænderne kan komme helt frem. Det betyder at der kan opstå problemer i visdomstanden, nabotanden eller i tandkødet og knoglen omkring den.
Visdomstænderne skal som regel fjernes,  hvis et eller flere af nedenstående problemer opstår:
Hvis visdomstanden er svær at holde ren, og der ofte ses betændelse af tandkødet.
Hvis der er hul i visdomstanden eller nabotanden.
Hvis visdomstanden ligger nede i kæben og medfører skade på tanden ved siden af.
Hvis der opstår en cyste omkring nabotanden.

 

Fraktur af tænder

Nogle gange kan tænderne gå i stykker eller på anden måde flække, på en måde, så det ikke er muligt at redde dem. De skal så fjernes ved ekstraktion eller evt. en operation.
Ofte er det på grund af et hul i tanden, som kan medføre nok svækkelse til at tanden flækker eller smuldrer.
Tænder kan også gå stykker omkring gamle og/eller store sølvfyldninger. Hvis de flækker lodret ned gennem roden er det ikke muligt, at redde dem.

 

Implantatbehandling eller brobehandling kan bruges til at erstatte den manglende tand – se andetsteds her på hjemmesiden.

Rodspidsbetændelse:

handler oftest om, at en tidligere rodbehandlet tand begynder at volde problemer igen. Tanden kan genere, når man tygger eller føles for høj.
I visse tilfælde opstår der kraftige hævelse og smerter samt tandbyld. I andre tilfælde udvikler situationen sig mere fredeligt.
Problemet består oftest i, at den rodbehandling man tidligere har fået foretaget, ikke længere holder tæt og har givet bakterier mulighed for at skabe betændelse igen.
Hvis rodbehandlingen ikke kan laves om, kan man lave en rodspidsoperation, hvor det utætte område – rodspidsen – forsegles med en ny fyldning.